top of page

Docu-tip: Are you scared yet, human?

In de documentaire is de vraag niet of we bang zijn van AI, maar of we dat zouden moeten zijn. AI wordt alsmaar slimmer. Het kan beter, sneller en goedkoper werken dan de mens. Denk maar aan Alexa die de droom van William Tunstall-Pedoe liet uitkomen: een computer installeren met onbeperkte kennis die elke vraag over eender welk onderwerp kan beantwoorden. Of denk terug aan de computer AlphaGo die Lee Sedol, wereldkampioen Go versloeg en daarmee de doorbraak voor AI betekende. Maar naar welke utopische of dystopische toekomst brengt AI ons? Daarover gaat de documentaire ‘Are you scared yet, human?’.


Laat ons beginnen met goed nieuws. Dankzij AI kan onze wereld ten goede veranderen. Zo kunnen bijvoorbeeld ziektes beter en sneller worden ontdekt én kunnen computers mensen vervangen wanneer het om levensbedreigende posities gaat, zoals gevechtspiloten. Helaas zijn er ook negatieve gevolgen te bedenken (én inmiddels verwezenlijkt). Op deze gevolgen zet de documentaire gretig in. AI wordt vooral bedreigend wanneer het wordt ingezet voor politieke doeleinden. Hoe kan dit zomaar gebeuren? Wel, AI leert vaardigheden of doet kennis op door middel van gegenereerde data. In die data-informatie kan een machine patronen ontdekken, vaak veel sneller en beter dan mensen dat kunnen. Het is vooral die hoeveelheid aan informatie dat ervoor zorgt dat AI controle krijgt over mensen. AI weet waar mensen zijn, wat ze kopen en hoe ze zich voelen. (Voelen? Ja, echt! Zo getuigt een AI-expert dat China bezig is met het erkennen van emoties aan de hand van gezichtsporieën in iemands huid.) Als de overheid in bezit is van deze data, heeft de staat een uitzonderlijk hoge machtspositie in handen.


Moeten we nu bang zijn? Tijdens de documentaire worden er meer angstaanjagende voorbeelden voorgeschoteld dan bemoedigende. Gelukkig komt er ook één genuanceerde stem aan bod die zegt: “Technologie is niet perfect. Vooral als het gaat om inschattingen en context presteert ze slecht.” Het zal dus, met andere woorden, nog wel even duren vooraleer AI het roer volledig kan overnemen. Laat ons in die tussentijd de vraag stellen die niet aan bod is gekomen in de documentaire: hoe kunnen we zinvol omgaan met AI? Waar begint diens functie en, nog belangrijker, wanneer vertrouwen we beter op onszelf?


Je kan de documentaire bekijken op VRT.NU t.e.m. 21/05/2022. Bekijk hieronder de trailer:



bottom of page