

INTERACTIEVE GAME EXPO
23-24 SEPTEMBER / @KAVKA ANTWERPEN
Stap de wereld binnen van een ander persoon, en word zo een beter mens. Dat is wat zogenaamde 'empathy games' je beloven. Maar slagen ze erin?
Start your deep dive




SPEEL
De laatste jaren proberen heel wat video games je te laten ervaren hoe het is om in de schoenen van een ander te staan. Zo zou je een 'beter mens' worden. Maar slagen empathy games hier wel echt in? Ontdek het zelf, al spelender wijs!
LEER
Ga zelf op zoek naar antwoorden. Via drie ruimtes maak je kennis met verschillende soorten empathy games. Via deze unieke ervaring leer je nadenken over empathie, video games en de ethische vragen die daarbij opduiken.
Praktisch:
📅 23 september: 11:00 - 19:00 (Expo), 19:30 (Paneldiscussie)
📅 24 september: 11:00 - 17:00 (Expo)
Op 23 september hebben we een boeiend panelgesprek om 19:30 uur.
Die dag kunnen bezoekers genieten van heerlijke vegan broodjes van 16:00 tot 19:00 uur.

discussieer
Op 23 september openen we het debat over empathy games. Vervoeg ons in de avond voor een panelgesprek met drie experten over wat we kunnen leren van video games. Neem je ervaringen uit de expo mee en deel je bedenkingen.


BE GENDER DYSPHORIC
BE SCHIZOPHRENIC
BE DEPRESSED
BE A REFUGEE
BE HOMELESS
BE BLIND




JOUW EMPATHY DEEP DIVE
Drie levels gidsen je doorheen jouw persoonlijke kennismaking met empathie. Elke ruimte stelt een eigen 'immersieniveau' centraal. Je start al whatsappend met een smartphone in de hand en eindigt met een volledige onderdompeling in Virtual Reality. Met elke game duik je in de leefwereld van een ander. Omarm het onbekende en level up your empathy game.


Op 23 september openen we het debat over empathy games. Met drie experten gaan we in gesprek over de beloftes en grenzen van deze trend.
Kunnen video games ons werkelijk empathie aanleren? Of leidt het eerder tot vormen van voyeurisme? Hoe verschillen video games daarin van andere media (romans, film, documentaire, fotografie)? En is empathie überhaupt de oplossing voor maatschappelijke problemen?
19:30-21:00
KAVKA, Concertzaal
Oudaan 14, 2000 Antwerpen
Toegang is gratis, reserveren verplicht
PANELGESPREK
ONZE SPREKERS

Nele Van de Mosselaer is universitair docent filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Haar interessegebieden zijn de filosofie van fictie, game studies en narratologie. In haar onderzoek bestudeert ze de relatie tussen verbeelding, emoties, acties en verlangens in de context van fictie-ervaringen. Ze is vooral geïnteresseerd in hoe de grenzen tussen realiteit en fictie binnen virtuele omgevingen kunnen vervagen. Ze ontwierp ook een filosofische videogame over deze onderwerpen (beschikbaar op https://doors.gua-le-ni.com/).
Lisanne Meinen is literatuurwetenschapper en doctoraatsonderzoeker aan het Centrum voor Ethiek van de UAntwerpen. In haar onderzoek benadert ze videogames als speculatief medium waarmee we kunnen nadenken over sociaal rechtvaardige werelden voor gehandicapte en neurodivergente mensen. Hierbij reflecteert ze op begrippen als empathie en zorg, en denkt ze na over culturele benaderingen van handicap. Meer specifiek verkent ze ook de mogelijkheden om via videogames geleefde ervaringen van psychische kwetsbaarheid over te brengen.


Pepijn Willekens, gameontwikkelaar bij REVEAL game studio en evenementenorganisator, heeft een levenslange passie voor technologie, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid. Via evenementen zoals Global Game Jam Antwerp en Different Perspectives Festival, belicht hij de maatschappelijke en artistieke betekenis van videogames. Op dit moment werkt Pepijn aan twee opmerkelijke projecten: 'Curiosmos', een speelse en leerzame sandbox game over het universum, en 'Plum Road Tea Dream', een autobiografisch videogame van de Antwerpse choreograaf en danser Samuel Baidoo.
Blijf op de hoogte!
Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle updates
en check hier onze andere activiteiten.
een evenement van
met de steun van