top of page
Ontwerp zonder titel (2).png

INTERACTIEVE GAME EXPO

23-24 SEPTEMBER / @KAVKA ANTWERPEN

Stap de wereld binnen van een ander persoon, en word zo een beter mens. Dat is wat zogenaamde 'empathy games' je beloven. Maar slagen ze erin? 

Start your deep dive

Ontwerp zonder titel (2)_edited.png

SPEEL

De laatste jaren proberen heel wat video games je te laten ervaren hoe het is om in de schoenen van een ander te staan. Zo zou je een 'beter mens' worden. Maar slagen empathy games hier wel echt in? Ontdek het zelf, al spelender wijs!

LEER

​Ga zelf op zoek naar antwoorden. Via drie ruimtes maak je kennis met verschillende soorten empathy games. Via deze unieke ervaring leer je nadenken over empathie, video games en de ethische vragen die daarbij opduiken.

Praktisch:

📅 23 september: 11:00 - 19:00 (Expo), 19:30 (Paneldiscussie)

📅 24 september: 11:00 - 17:00 (Expo)

Op 23 september hebben we een boeiend panelgesprek om 19:30 uur. 

Die dag kunnen bezoekers genieten van heerlijke vegan broodjes van 16:00 tot 19:00 uur.

discussieer

Op 23 september openen we het debat over empathy games. Vervoeg ons in de avond voor een panelgesprek met drie experten over wat we kunnen leren van video games. Neem je ervaringen uit de expo mee en deel je bedenkingen.

Ontwerp zonder titel (2)_edited_edited.png

BE GENDER DYSPHORIC

BE SCHIZOPHRENIC

BE DEPRESSED

BE A REFUGEE

BE HOMELESS

BE BLIND

Ontwerp zonder titel (1)_edited.jpg

JOUW EMPATHY DEEP DIVE

Drie levels gidsen je doorheen jouw persoonlijke kennismaking met empathie. Elke ruimte stelt een eigen 'immersieniveau' centraal. Je start al whatsappend met een smartphone in de hand en eindigt met een volledige onderdompeling in Virtual Reality. Met elke game duik je in de leefwereld van een ander. Omarm het onbekende en level up your empathy game

Ontwerp zonder titel (1)_edited.jpg

Op 23 september openen we het debat over empathy games. Met drie experten gaan we in gesprek over de beloftes en grenzen van deze trend. 

Kunnen video games ons werkelijk empathie aanleren? Of leidt het eerder tot vormen van voyeurisme? Hoe verschillen video games daarin van andere media (romans, film, documentaire, fotografie)? En is empathie überhaupt de oplossing voor maatschappelijke problemen?

 

19:30-21:00

KAVKA, Concertzaal

Oudaan 14, 2000 Antwerpen

Toegang is gratis, reserveren verplicht

PANELGESPREK

ONZE SPREKERS

Nele Van de Mosselaer is universitair docent filosofie aan de Universiteit van Tilburg. Haar interessegebieden zijn de filosofie van fictie, game studies en narratologie. In haar onderzoek bestudeert ze de relatie tussen verbeelding, emoties, acties en verlangens in de context van fictie-ervaringen. Ze is vooral geïnteresseerd in hoe de grenzen tussen realiteit en fictie binnen virtuele omgevingen kunnen vervagen. Ze ontwierp ook een filosofische videogame over deze onderwerpen (beschikbaar op https://doors.gua-le-ni.com/).

Lisanne Meinen is literatuurwetenschapper en doctoraatsonderzoeker aan het Centrum voor Ethiek van de UAntwerpen. In haar onderzoek benadert ze videogames als speculatief medium waarmee we kunnen nadenken over sociaal rechtvaardige werelden voor gehandicapte en neurodivergente mensen. Hierbij reflecteert ze op begrippen als empathie en zorg, en denkt ze na over culturele benaderingen van handicap. Meer specifiek verkent ze ook de mogelijkheden om via videogames geleefde ervaringen van psychische kwetsbaarheid over te brengen.

Pepijn Willekens, gameontwikkelaar bij REVEAL game studio en evenementenorganisator, heeft een levenslange passie voor technologie, creativiteit en maatschappelijke betrokkenheid.  Via evenementen zoals Global Game Jam Antwerp en Different Perspectives Festival, belicht hij de maatschappelijke en artistieke betekenis van videogames. Op dit moment werkt Pepijn aan twee opmerkelijke projecten: 'Curiosmos', een speelse en leerzame sandbox game over het universum, en 'Plum Road Tea Dream', een autobiografisch videogame van de Antwerpse choreograaf en danser Samuel Baidoo.

webres_20200320_zappa_grotezaal_04-1200x720-c-default.jpg

Maken video games ons een beter mens?

DSCF9272-1200x840-c-default.jpg

Blijf op de hoogte!

Schrijf je in op onze nieuwsbrief en krijg als eerste alle updates

en check hier onze andere activiteiten.

Bedankt om mee te stappen in ons verhaal!

Privacy- en cookiebeleid

© De Virtuele Mens vzw 2023 | 0773.448.009

een evenement van

met de steun van

bottom of page