top of page

5 Tips and tricks voor meer focus

Heb je zo nu en dan wel eens last van je telefoon of computer die je met al zijn meldingen afleidt van een taak die je echt moet afwerken? Ik heb er zelf ook enorm veel last van. Zolang die smartphone binnen hand bereik is én van zich laat horen, lijkt het voor mij haast onmogelijk om een uur te werken zonder dat ding aangeraakt te hebben. Alsof ik fysieke aanraking van dat ding nodig heb om de dag door te komen. Op dagen waarop ik echt bepaalde taken dien af te krijgen is dat extra storend en vervelend. Denk maar aan een examen dat je de volgende dag dient af te leggen of een belangrijke deadline op het werk. Maar hoe zorg je nu voor méér focus? Ik heb hierover wat opzoekwerk gedaan en kwam uit op een aantal handige tools en weetjes. Ik deel ze graag met jullie.`


1. Stolp: out of sight is out of mind

Stolp is een opbergdoos voor je smartphone. Door het slimme design past iedere smartphone erin en schakelt het alle meldingen in je gsm uit zonder dat je hem op vliegtuigstand of stil hoeft te zetten. Zolang je telefoon in de Stolp zit, word je niet meer gestoord door vervelende meldingen of zogenaamd dringende telefoons. Een ander belangrijk voordeel van de Stolp is dat het ervoor zorgt dat je telefoon niet zichtbaar is. Out of sight is letterlijk out of mind, zeggen de makers van Stolp. De dozen hebben verschillende kleuren en bovendien kun je ook kiezen voor een Stolp met een oplaadfunctie voor je telefoon. Lekker handig! (klik hier voor meer info)


2. Focusbox: time out of reach gives you deep focus time

De Focusbox is net zoals de Stolp een soort van opbergdoos waarin je je smartphone voor een bepaalde tijd kan opbrengen als jij je moet concentreren op een belangrijke taak. Het voordeel van de Focusbox is dat je de doos kan afsluiten voor een door jou bepaalde tijd. Gedurende die tijd kun je de box niet openen en bijgevolg ook niet afgeleid worden door je smartphone. Een nadeel hierbij is wel dat de telefoon nog steeds zichtbaar is en je nog steeds meldingen kan horen of zien verschijnen op je telefoon. Het is dus het best dat je ervoor zorgt dat de meldingen niet verschijnen op je scherm of hoorbaar zijn. Je kan de focusbox uiteraard ook ergens plaatsen waar je hem niet ziet of hoort. (klik hier voor meer info)


3. Technology to block technology

Er bestaan ook apps die je helpen bij meer focus. Het zijn apps die andere tijd vretende apps even op hun honger laten zitten. Ze bestaan voor computer en smartphone en maken gebruik van verschillende methodes om de gebruiker te helpen bij meer focustijd. Ik kan hier een hele lijst opsommen en enkele aanraden, maar vermits dit erg persoonsafhankelijk is geef ik jullie een zoekterm mee die je al erg op weg kan helpen: focus apps. Test er verschillende uit en zie wat werkt voor jou. In deze tijden vol afleiding is focustijd echt één van de grootste cadeaus die je jezelf kan geven.


4. Back to old school

Indien je in de mogelijkheid bent om een taak offline te maken, doe dat dan. Berg je telefoon op in één van de tools die hierboven aan bod kwamen of leg hem ergens waar je hem niet ziet en hoort. Schakel je computer uit. Neem pen en papier en laat het creatieve deel van je brein in actie treden. Merk je dat je steeds afgeleid geraakt door de tijd op je telefoon te checken? Investeer dan in een analoog horloge. De tijd waarin je je focust zal voorbijvliegen.


5. Go Promodoro (25min werken - 5 min pauze)

Voor sommigen is het handig om te weten dat ze zich slechts voor een bepaalde tijd hoeven te focussen met een uitkijk op een verlossende pauze. De Promodoro-methode is voor hen een echte aanrader. Je stelt een aftelklok in voor bijvoorbeeld 25 minuten waarin je je focust op datgene dat je wil doen. Je weet dat je na 25 min iets anders mag doen en mag toegeven aan datgene waar je naar verlangde tijdens de focustijd. Je kan bijvoorbeeld wel nog even wachten om naar het toilet te gaan of het halen van een thee of koffie nog enkele minuten uitstellen. Op die manier krijg je meer gedaan en beloon je jezelf telkens met een welverdiende pauze. Concreet werkt de methode als volgt: je werkt 25 min en pauzeert 5 min. Heb je vier blokken van 25 min achter de rug? Dan verdien je een break van 25 min. Je kan natuurlijk altijd het aantal minuten je werkt en pauzeert aanpassen naar wat werkt voor jou. Investeer misschien ook in een leuke aftelklok met een leuke sound. Zo wordt werken ook een beetje spelen.

bottom of page